10 handige AI-tools voor online marketeers en contentspecialisten

Welke handige AI-tools zijn er om jouw werk een stuk leuker en eenvoudiger te maken?

Je hoeft als (content)marketeer echt niet bang te zijn dat je van de ene op de andere dag wordt vervangen door een slimme computer, maar dat Artificial Intelligence (AI) jouw werk voorgoed gaat veranderen is een gegeven. In deze blog lees je hoe je hier het beste mee om kunt gaan en welke handige AI-tools er al zijn om jouw werk een stuk leuker en eenvoudiger te maken.

Artificial Intelligence (AI) in online marketing is zeker niet nieuw, maar de lancering van ChatGPT in november 2022 schudde iedereen en zijn moeder pas echt wakker. Want dit prototype van een chatbot verrijkt met kunstmatige intelligentie biedt ongekende mogelijkheden, ook voor (content)marketeers. De tool, ontwikkeld door OpenAI, is gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een menselijke gebruiker en trekt veel aandacht vanwege de gedetailleerde reacties en uitgesproken antwoorden.

Het feit dat Microsoft begin dit jaar besloot om 10 miljard dollar in ChatGPT te investeren zorgde bij Google voor paniek. De zoekmachinegigant uit Silicon Valley ziet het als een serieuze bedreiging voor de eigen zoekmachine en bijbehorende advertentiemodel. De oprichters van Google hebben inmiddels plannen goedgekeurd om chatbotfuncties toe te voegen aan de zoekmachine als reactie op het succes van ChatGPT. Google werkt zelf ook aan verschillende projecten met eigen taalmodellen en andere deep learning-toepassingen en ziet zich nu gedwongen de ontwikkeling te versnellen. Zo werkt Google aan een eigen taalmodel, LaMDA, dat vergelijkbaar is met ChatGPT van OpenAI.

concept-contentmarketing-advanced

Strijd tussen Microsoft en Google

Het is niet de eerste keer dat Microsoft investeert in OpenAI. In 2019 stak de techgigant al 1 miljard dollar in het AI-technologiebedrijf. Microsoft wil OpenAI ruim baan geven voor de verdere ontwikkeling van deze technologie en het krijgt door de mega-investering de mogelijkheid de technologie als eerste te integreren in de eigen producten. Zo werkt het bedrijf aan de integratie van ChatGPT in het eigen cloudplatform Azure en in diverse Office-programma’s, waaronder Word en Excel. Hierdoor kunnen deze applicaties makkelijk suggesties doen voor het opstellen van teksten.

Naast ChatGPT heeft OpenAI nog verschillende andere deep learning-toepassingen die de afgelopen maanden furore maakten. Zo komt de beeldgenererende AI-tool Dall-E uit de laboratoria van Open AI. En OpenAI is natuurlijk niet het enige bedrijf dat op dit vlak voet aan de grond probeert te krijgen. 
In de marketingwereld is AI geen nieuw begrip. Het wordt door marketeers onder meer gebruikt om content te genereren, klanten en hun online gedrag beter te begrijpen en processen te automatiseren. In deze blog zet Adwise Academy de tien handigste AI-tools voor online (content)marketeers van dit moment voor je op een rijtje. 


1. ChatGPT

We beginnen – hoe kan het ook anders – met het ongekend populaire ChatGPT. In de eerste weken dat gebruikers een gratis proefaccount konden aanmaken, lag de online tool er regelmatig uit omdat de servers van OpenAI overbelast waren. De tool is nog volop in ontwikkeling en qua creativiteit en diepgang is er best nog het een en ander aan te merken op de content die ChatGPT genereert. Ook moet je altijd nog een kritische check doen of de data klopt, want de tool baseert zich op online content die al beschikbaar is, dus ‘garbage in, garbage out’ gaat ook hier op. 
Desondanks is de tool een echte gamechanger voor iedereen die zich met content bezighoudt. Door de juiste vragen te stellen, liefst zo gedetailleerd mogelijk en met de juiste steekwoorden, kan de tool contentspecialisten tijd besparen door aardig wat voorwerk voor je te doen. Uiteraard voeg je als contentspecialist waarde toe aan de content door het personaliseren en quotes en input toe te voegen die je zelf ophaalt bij experts. Ook bij een writer’s block kan de tool je een zetje in de juiste richting geven.

2. Copy.ai 
Copy.ai is een platform dat machine learning (een subset van AI) inzet om gebruikers te helpen binnen enkele minuten content te creëren. Je kunt de tool bijvoorbeeld inzetten voor het schrijven van e-mails, advertentieteksten, productbeschrijvingen, SEO-teksten, meta-beschrijvingen of ideeën voor whitepapers of e-books. Copy.ai heeft meer functies dan ChatGPT en je kunt gebruikmaken van kant-en-klare templates die je veel tijd besparen. Je kunt verzoeken opgeven en de gewenste tone-of-voice invoeren, waarna de tool meerdere suggesties genereert.


3. Illustroke
Met Illustroke kan je illustraties maken voor bij je marketinguitingen door slechts een paar woorden in te vullen. Je voert het onderwerp waarvan je een afbeelding wilt hebben in, geeft de tekenstijl op en kiest uit hoeveel kleurlagen de illustratie moet bestaan, en voilà!

4. DALL-E 2

Zoals eerder gemeld heeft OpenAI naast ChatGPT ook een tool ontwikkeld die afbeeldingen genereert. DALL-E 2 is een nieuw AI-systeem dat realistische beelden en kunst kan creëren uit een taalbeschrijving. De tool combineert concepten, attributen en stijlen. Het kan elementen toevoegen en verwijderen en houdt daarbij rekening met schaduwen, reflecties en texturen.

5. Pictory.ai

Deze tool richt zich op video. Pictory is een AI-hulpmiddel waarmee je geschreven content kunt omzetten in video, transcripties kunt maken voor video’s of automatisch teasers kunt maken voor langere video’s. 

ADW-traineeship-1172

6. Beatoven.ai

Beatoven – de naam zegt het eigenlijk al met een knipoog naar de componist Beethoven – richt zich op muziek. Met de tool stel je zelf met AI gegenereerde muziek samen voor onder je video of podcast. De oplossing biedt alleen royalty-free muziek aan. Je kunt kiezen uit verschillende genres en stemmingen en je kunt de muziek in fragmenten knippen en samenvoegen met andere fragmenten.

7. DeepL

Met de tool DeepL vertaal je teksten eenvoudig in maar liefst 29 verschillende talen. Het niveau is een stuk hoger dan je gewend bent van andere automatische vertaaloplossingen. De tool begrijpt de context vaak goed en gebruikers kunnen ook eenvoudig alternatieven voor woorden of zinsdelen aanklikken. Ook bestanden als PDF’s, doc’s en presentaties vertaal je in een handomdraai met DeepL. Er is een gratis versie en een betaalde variant. 

8. Write

Van dezelfde makers als het hierboven genoemde DeepL is er sinds kort ook een betaversie van Write beschikbaar. Write is een tool die jouw teksten verbetert. Zo schrijf je in een handomdraai duidelijke teksten zonder fouten. 

9. Grammarly

Voor het controleren en verbeteren van Engelse teksten kan je Grammarly gebruiken. Deze tool helpt je niet alleen met spelling en grammatica, maar doet ook suggesties om je woorden professioneler en krachtiger over te laten komen. 

10. Optmyzer

Optmyzer is een AI-gedreven tool voor zoekmachineoptimalisatie met verschillende interessante functies, zoals keyword-onderzoek, concurrentieanalyse en rapportage. Zo maak je je data inzichtelijk en zorg je voor een hogere klanttevredenheid.

Uiteraard zijn er nog veel meer handige AI-tools op de markt voor marketing- en contentspecialisten. En de ontwikkelingen in deze markt gaan razendsnel. Grote kans dat die ene tool waar je dringend naar op zoek bent om je werk beter te kunnen doen binnen afzienbare tijd beschikbaar is. 

Adwise Academy weet wat er speelt op dit vlak en onze trainers passen dagelijks innovatieve tools toe in de praktijk voor de klantenkring van Adwise, dat niet voor niets ‘Your Digital Agency’ als pay-off heeft. Het is verstandig om je als organisatie of marketingprofessional bewust te zijn van de oneindige mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt. Je zult merken dat als je de tien genoemde AI-tools uitprobeert, je je marketingprocessen veel efficiënter in kunt richten.

Wil jij met ons sparren over dit onderwerp of een training volgen op het gebied van baanbrekende AI-tools voor marketeers?

Neem contact met ons op!

ADW-2022-Continuous-learning-program-4372 (1)
sannefleur-perik-boswerger

Benieuwd wat de Adwise Academy voor jou kan betekenen?

Sannefleur helpt je graag
.

Business Unit Manager Academy

Stuur een whatsapp!

Adwise Academy

Kwaliteitswaarborging e-Academy & NRTO keurmerk.