‘Een podcast kan een bedrijf of organisatie écht iets brengen; het is zonde om het niet te omarmen’

Trainer Jan Meijroos over de training Podcast maken

Vanaf februari 2023 start Adwise Academy met een nieuwe training: Podcast maken. Deelnemers leren alles over hoe je een podcast bedenkt, begint, opneemt en distribueert. Trainer Jan Meijroos is een ervaren podcastmaker en staat te popelen om het vak aan anderen te leren. “Een podcast is niet alleen leuk om te luisteren, maar ook om te maken. Als je het goed aanpakt kan er echt iets magisch ontstaan.”

Heb jij dat ene briljante idee voor een podcast maar weet je niet waar je moet beginnen? Of vind je dat je er als organisatie echt iets mee moet, maar weet je nog niet precies hoe of wat? Trainer Jan Meijroos leert je in een training van 2 dagdelen de basics van podcasts maken. Tijdens deze interactieve training ga je zelf aan de slag met het maken van je eigen podcast. Als deelnemer krijg je algemene informatie over de wereld van podcasts en inspireert Jan je met voorbeelden van goed bedachte en uitgevoerde podcasts uit binnen- en buitenland. “Ik vind The Journey, gemaakt door een extern bedrijf in opdracht van KLM over de reisbeleving in andere landen, geweldig. Dat is bijna een radiodocumentaire. Maar ik kan ook heel erg genieten van de meligheid van Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen in de podcast ‘Weer een dag’. Die chemie tussen die twee en hun cynische blik op de wereld vind ik fantastisch.”

Verder gaat hij tijdens de training dieper in op het format van een goede podcast en de inhoud, het draaiboek en het selecteren van gasten. “Een goede voorbereiding is essentieel. Voordat je begint met opnemen moet je de basis goed op orde hebben. Een goede rolverdeling is ook essentieel. Mensen die veel verstand hebben van bepaalde zaken zijn niet per definitie de beste vertellers. Dus denk goed na over wie je aan het woord wilt laten en hoe je je vragen gaat stellen. Soms kan een sidekick wonderen doen voor de flow of de sfeer.”

jan-meyroos-1

Vliegende start

Na de theorie gaan de deelnemers zelf aan de slag met het maken van een eigen audioproductie. Hierbij bedenken ze zelf een format en het script en nemen ze ook een gedeelte op. Daarna is er aandacht voor het monteren, het hosten en de marketing en distributie van een podcast. “Ik probeer deelnemers op alle vlakken op het goede spoort te zetten en een vliegende start te geven.”

Jan noemt podcasts een prachtig medium met eindeloos veel mogelijkheden. Volgens hem is het wel belangrijk om op zoek te gaan naar je eigen niche. “Voor iedere organisatie kan het wat brengen. Er zijn altijd een hoop interessante verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld over het ontstaan van je bedrijf of over  de toekomstplannen of over interessante projecten die succesvol zijn afgerond of nog gaande zijn. Je kunt een podcast ook prima inzetten om je te profileren als autoriteit of om je kennis te delen, maar ook om jezelf een gezicht te geven. Grotere organisaties kunnen een podcast ook gebruiken voor de interne communicatie. Het is heel laagdrempelig om in de auto of het OV even te luisteren wat er reilt en zeilt bij jouw organisatie of met wat voor interessants je collega’s bezig zijn.”

Een vak apart

Hij raakte zelf ooit besmet met het podcastvirus toen hij als chef van Intermediair samen met Maaike Bos podcasts ging maken over carrière, werkprivébalans en persoonlijke groei onder de naam ‘Work in Progress’. Daarnaast maakt hij als freelancer podcasts voor verschillende bedrijven en organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Banken, de Belastingdienst en over GGZ-psychologie voor de Rino Groep.

Hij benadrukt dat als je wilt beklijven met je podcast, je moet zorgen voor goed geluid. “Het klinkt als een cliché, maar je wilt niet weten hoe vaak verbindingen haperen of uitvallen, of dat er gepiep en gekraak te horen is. Als je geluid niet op orde is, haken mensen af. Zo simpel is het.” Zelf huurt hij vaak een professionele studio af als hij een podcast moet maken. Hij werkt dan vaak samen met een researcher en editor. “Professionele podcasts maken is een vak apart.” Jan overweegt binnenkort een Rødecaster Pro aan te schaffen, een all-in-one oplossing voor het maken van podcasts, inclusief mengpaneel en microfoons. Adwise laat op dit moment trouwens een professionele podcaststudio bouwen in het kantoor in Almelo. 

podcast-1183

Soms ontstaat er iets magisch

Het leukste aan podcasts maken vindt Jan dat je de tijd kunt nemen voor het vertellen van mooie verhalen. “Ik vind radio al magisch, maar dit is radio zonder stress. Het is minder vluchtig; veel minder de waan van de dag. Je kunt interessante mensen aan het woord laten en mensen informeren en inspireren. Soms ontstaat er gewoon iets magisch… En je kunt het zo rijk en high-end maken als je zelf wilt. Je zit zelf in de regiestoel en als iets misgaat doe je het opnieuw of snij je het eruit.”

Het leukste aan trainer zijn bij Adwise Academy vindt hij dat er vooral intrinsiek gemotiveerde mensen aan zijn trainingen deelnemen. “Ik werk al een tijdje als trainer copywriting en ik kijk er naar uit om het aanbod uit te breiden met deze podcasttraining. Mijn ervaring is dat de cursisten van Adwise Academy zichzelf altijd graag willen ontwikkelen. Ik vind het heerlijk om ze te enthousiasmeren en ze steeds beter te zien worden. Soms boor je een talent aan waarvan mensen zelf niet eens wisten dat ze het in zich hadden. Dat is geweldig om te zien!”

Na het volgen van deze training weten deelnemers hoe zij een format voor een podcast bedenken, wat voor apparatuur er allemaal bij een podcast komt kijken en zijn ze op de hoogte van hostingpartijen en edit-programma's. Daarnaast kennen ze de verschillende podcastvormen en interviewtechnieken en weten zij hoe zij een podcast distribueren, online zetten en promoten. Na afloop ontvangen zij het certificaat ‘Podcast maken’.

Meld je aan

De eerstvolgende podcast trainingen van Adwise Academy vinden plaats in Utrecht. De allereerste startdatum is op 23 november 2023 (Utrecht). Er is ook al startdatum gepland voor 2024 namelijk 10 januari (Utrecht). De studiebelasting is twee dagdelen van 3 uur en de trainingen vinden in de ochtend plaats. De groepsgrootte bedraagt maximaal 10 tot 12 deelnemers. 

Hier vind je meer informatie over de training Podcast maken. 

maikel-veldhuis

Benieuwd wat de Adwise Academy voor jou kan betekenen?

Maikel helpt je graag
.

Operationeel Manager Academy

Stuur een whatsapp!

Adwise Academy

Kwaliteitswaarborging e-Academy & NRTO keurmerk.