De 20 snelstgroeiende beroepen en de meest gevraagde skills in Nederland

27 februari 2023

LinkedIn publiceerde onlangs de ranglijst ‘Banen in Opkomst 2023’. Hierin staan de 20 beroepen die de afgelopen vijf jaar het snelst groeiden in Nederland. Daarnaast staat het platform stil bij de trends die de toekomst van werk bepalen. Een ding is duidelijk: nieuwe vaardigheden leren is een must!

In ons land is momenteel een recordkrapte in vrijwel alle beroepsgroepen. Het UWV keek onlangs naar 92 verschillende beroepsgroepen en constateerde dat de arbeidsmarkt twee keer zo krap is als in dezelfde periode een jaar eerder. De schoen wringt het hardst als het gaat om technici, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars, maar ook voor online marketeers is de arbeidsmarkt oververhit.

Andere ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn de aanhoudende vraag naar hybride werken en de opkomst van werven op basis van skills in plaats van diploma’s. Kortom: de arbeidsmarkt is in transitie en door de hoge inflatie en sombere economische vooruitzichten twijfelen veel professionals over de volgende stap in hun carrière.

Scherm­afbeelding 2023-02-28 om 11.56.37

Top20 kansrijke beroepen

Bij een onzekere toekomst zijn veerkracht en een lange adem een must, net als de wil om jezelf continue te blijven ontwikkelen. LinkedIn zocht uit waar de kansen liggen op de lange termijn en welke kant de arbeidsmarkt opgaat. In Banen in Opkomst 2023 staan de 20 snelstgroeiende beroepen van de afgelopen vijf jaar, op basis van LinkedIn-data.

De top20 in Nederland ziet er als volgt uit:

1. Productanalist
2. 
Vertegenwoordiger verkoopontwikkeling 
3. 
AML Analist
4. 
Site Reliability Engineer
5. 
Platform Engineer
6. 
Specialist talentwerving
7. 
Growth Manager
8. 
Machine Learning Engineer
9. 
Duurzaamheidsmanager
10. 
Data Engineer
11. 
Customer Success Manager
12. 
Verantwoordelijke bedrijfsontwikkeling
13. 
Salesforce Developer
14. 
Analist bedrijfsactiviteiten
15. 
Account Executive
16. 
Cloud Engineer
17. 
Specialist Cyberveiligheid
18. 
Robotics Engineer
19. 
Beleggingsanalist
20. 
Manager Engineering

Tips en adviezen

Het onderzoek biedt naast de top20 van snelstgroeiende beroepen ook handvaten die je verder op weg helpen:

  • Leer nieuwe vaardigheden. Bekijk welke vaardigheden je nodig hebt voor de verschillende beroepen. 
  • Onderzoek je opties. Zoek bij elke functie naar inzichten over de beschikbaarheid van remote functies.
  • Stel doelen. Overweeg je een carrièreswitch? Kijk dan naar het aantal jaren ervaring dat nodig is en welke rol mensen met deze functie eerder bekleedden. 
  • Kom in actie. Bekijk openstaande vacatures voor de beroepen in de lijst en ontdek of je iemand kent met deze functie. Zo ja, vraag of je eens met die persoon kunt sparren over het beroep, de vaardigheden waarover je moet beschikken en hoe je die het beste kunt leren.

Tech, data en online marketing
Als je de ranglijst voor Nederland bestudeert, wordt snel duidelijk dat je tegenwoordig nergens bent zonder de juiste tech-, data- en digital marketing-skills. En laten dat nou net de richtingen zijn waarin Adwise Academy zich heeft gespecialiseerd! Wij bieden diverse relevante trainingen aan op het gebied van digital marketing, Google Analytics, SEO en SEA, UX en CRO, social media, digital recruitment, strategie en persoonlijke ontwikkeling.

monthly-roundtables

Top5 future proof skills

Organisaties die het verschil willen maken met behulp van digital marketing doen er goed aan te checken of er binnen hun team voldoende kennis en kunde is op het gebied van:

  • Strategisch denken
  • Return on investment (ROI), Key Performance Indicator (KPI) en financiële gedrevenheid
  • Nieuwsgierigheid en Creativiteit
  • Data Analytics en tech-skills
  • Snel testen, leren en fouten durven maken

Adwise helpt bedrijven niet alleen met relevante standaard trainingen, maar ook met op maat gemaakte programma’s. Voor het beste resultaat starten we altijd met een scan van aanwezige en gewenste kennis en skills. Zo kunnen we als ontwikkelpartner een programma samenstellen waarmee wij organisaties klaar maken voor de toekomst.

 

Benieuwd naar ons trainingsaanbod? Bekijk het hier.

maikel-veldhuis

Benieuwd wat de Adwise Academy voor jou kan betekenen?

Maikel helpt je graag
.

Operations Manager Academy

Stuur een whatsapp!

Adwise Academy

Kwaliteitswaarborging e-Academy & NRTO keurmerk.